Account Winkelwagen
  • Gratis verzending vanaf € 150,- excl. BTW

  • 14 dagen retourrecht

  • Veilig betalen

4.73 / 5
Producten Tips

Zuurkoolvat | Fermentatiepot | Inmaakpot – wat is het?

ZuurkoolvatZuurkool in je stamppot, als salade of op je belegde broodje is lekker en gezond. Zuurkool zit bomvol vitamine C en is arm aan calorieën. Bovendien is zuurkool een veelzijdige groente die gemakkelijk zelf te maken is. Witte kool fermenteren tot zuurkool is dan ook een klus die menig hobbykok of cateraar niet (meer) uit handen geeft. Ze gebruiken hierbij o.a. kunststof zuurkoolvaatjes. Dit zijn witte tonnetjes met een rode deksel die je wellicht kent als voerton, waterkluis, handwas emmer of kanoton. Deze multifunctionele luchtdicht afsluitbare tonnen kunnen nóg een titel achter hun naam bijschrijven: zuurkoolvat.

Wat schaft de (zuurkool)pot?

De kant-en-klare zakjes zuurkool die in de winkel te koop zijn, worden op grote schaal ingemaakt. De levensmiddelenindustrie gebruikt hierbij grote hermetisch afsluitbare vaten. In de catering, horeca en de keukens thuis wordt zuurkool ingemaakt in klein formaat zuurkoolvaatjes. Recepten voor het zelf inmaken van zuurkool zijn online in grote getale te vinden, zoals deze Uit Pauline’s keuken.

Inmaakpotten van keramiek, glas en kunststof

Zuurkool is fijn gesneden witte kool die door melkzuurbacteriën is geconserveerd. Dit proces wordt fermentatie genoemd. Bij fermentatie worden de van nature aanwezige suikers van de kool door bacteriën en gisten omgezet in milde zuren; melkzuur. Dit proces vindt plaats in een fermentatiepot, ook wel zuurkoolvat of inmaakpot genoemd. Een zuurkoolvat is een hermetisch afsluitbare pot gemaakt van keramiek, glas of kunststof. Het materiaal waarvan zuurkoolpotten zijn gemaakt is levensmiddelengeschikt en kan daarom probleemloos in aanraking komen met voedsel.

Inmaakpotten van keramiek, glas en kunststof hebben hetzelfde doel en toch verschillen ze van elkaar. De inmaakpotten van keramiek en glas zijn zwaarder dan een kunststof zuurkoolvat. Ook zijn ze gevoeliger voor breuk. Kunststof materiaal is stevig en nagenoeg onbreekbaar. Bovendien is de inhoud bij een kunststof zuurkoolvat van buitenaf zichtbaar. Dat geldt natuurlijk ook voor glazen inmaakpotten. Zuurkoolvaten zijn in verschillende inhoudsmaten leverbaar.

Zelf zuurkool fermenteren

De belangrijkste eigenschap van een fermentatiepot is dat hij hermetisch afsluitbaar is. De witte kool kan alleen gisten wanneer hij luchtdicht is opgeslagen en onder water staat. Bovendien worden bacteriën geweerd door de hermetisch sluitende deksel. Het fermentatieproces kan zo ongestoord plaatsvinden.

Tijdens het fermentatieproces komt koolzuurgas (CO²) vrij. Sommige zuurkoolpotten hebben daarom een waterslot dat automatisch het overtollige koolzuurgas naar buiten afvoert. Bij een zuurkoolvat zonder waterslot, moet je iedere dag de deksel even openen om het gas te laten ontsnappen. Een handeling die je weinig moeite kost, maar wel je betrokkenheid en inzicht in het fermentatieproces vergroot. Op het moment dat er geen gas meer vrijkomt bij het openen van de deksel, is de zuurkool klaar. Dit proces kan drie tot acht weken duren.

Zuurkoolvat bestellen

Staan de witte kolen al op jouw boodschappenlijstje? Ook de kunststof zuurkoolvaten kun je snel in huis hebben. Op Transoplastshop vind je deze zuurkoolvaten in verschillende inhoudsmaten; van 3,6 liter tot 75 liter. Vandaag besteld is binnen twee werkdagen geleverd. Bekijk snel al onze luchtdicht afsluitbare zuurkoolvaten. Voor meer informatie neem je contact met ons op: per e-mail info@transoplast.nl of telefonisch +31 (0)314 664400. Veel succes!